善用教材為回校做好準備 一文睇清9月小學各級中英數學習重點

受新冠肺炎疫情影響,學生們經歷了大半年停課,新學年亦改以前所未見的網上授課。家長最擔心的,莫過於開學後,究竟可如何評估孩子的學習成效!有校長指,相比以往「一試定生死」,電子學習會利用數據及不同方式去評估學生進展,不會一刀切!
photo

▴楊偉賢校長服務教育界37年,剛剛榮休,退休前便剛好遇上今年的新冠肺炎疫情。

善用補充練習、教育電視資源

過去大半年學生「停課不停學」,為教育界帶來新挑戰,同時亦為家長帶來不少困難。保良局王賜豪(田心谷)小學前校長楊偉賢服務教育界37年,剛剛榮休,退休前便剛好遇上今年的新冠肺炎疫情。他分享,孩子網上學習,對家長來說,最大困難莫過於需要上班,未能全天候陪伴孩子。「如果喺學校上課,老師會知道小朋友進度。家長會覺得佢哋專業啲,可以幫助小朋友學習,會想交俾學校。」

按此即睇各年級中文科課程重點

楊校長建議,家長不妨緊貼學生進度。「在家學習,變成係家長最直接接觸小朋友。可以跟貼啲學校派俾小朋友嘅嘢,可以多陪伴的話,多提點小朋友要認真學習。」他認為家長可善用補充練習及教育電視資源。「坊間有唔少補充練習,疫情以來市場亦出現變化,有啲補充會電子化,小朋友做完題目後,電腦自動核對。家長可從中知道小朋友做成點,錯啲乜嘢,掌握多點學習進度。每個學生進度唔同,更好係選擇不只操練,還可提綱挈領、教返佢重點嘅練習,幫小朋友加快追趕進度。」

按此即睇各年級英文科課程重點

他直言,家長不是專業的教育工作者,對於如何善用教材,必然有一定限制,亦建議家長可善用教育電視資源。「教育電視內容緊扣學校課程,近年亦有個新發展,唔再係90分鐘一個節目,會將佢切碎成video clip(短片),5分鐘一個重點,再配合補充練習,不會花太長時間,小朋友會更有動力。」

成為會員 閱讀更多